Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Meer bereiken met minder moeite

Ze had de laatste tijd moeite om het hoofd boven water te houden: sinds de laatste harmonisatie van arbeidsvoorwaarden waren haar uren dan wel teruggeschroefd, maar haar takenpakket was verder uitgedijd...   

Dankzij het VIP traject op maat weet ze nu precies hoe ze volop waarde levert aan haar opdrachtgevers zonder zichzelf daarin voorbij te lopen of aan kwaliteit in te boeten.


Béate is procesbeheerder bij een non-profit organisatie voor het MKB. Een echte spin-in-het-web functie waarin ze voor veel verschillende opdrachtgevers tegelijk werkt.

Ze is een bouwer. Vanuit niets dingen opzetten. Daar geniet ze van. 

Of ze nu een leergang ontwikkelt, een secretariaat voor een brancheorganisatie opzet en runt, of een nieuw format verzorgt voor de verslaglegging van pittige CAO onderhandelingen, ze draait haar hand er niet voor om. 

Toch liep ze de laatste tijd tegen zichzelf te vechten. Als parttimer had ze sowieso al veel projecten op haar bord liggen. Maar na de laatste harmonisatie was daar alleen maar meer werk bij gekomen.

Achter de feiten aan

Hoe hard ze ook werkte, ze had continu het gevoel dat ze achter de feiten én zichzelf aanliep. Ze vond het lastig om aan alle verwachtingen van haar opdrachtgevers, collega’s en leidinggevende te voldoen. 

Helemaal als er sprake was van tegengestelde belangen. 

Dat maakte haar reactief en onzeker. Soms ook moedeloos.

Elke dag sjouwde ze een koffer met zich mee, met daarin zowat haar halve kantoor. Die koffer gaf haar een vals gevoel van controle. 

‘Steeds dacht ik: stel nou dat ik bij die ene klant eerder klaar ben, dan kan ik nog hier of daaraan werken. Maar 9 van de 10 keer liep het anders dan verwacht en kwam daar niks van terecht. Dan nam ik mijn werk mee naar huis om daar nog een paar uur door te trekken. Ook in het weekend af en toe.’  

De scheidslijn tussen werktijd en privétijd vervaagt. Niet alleen zijzelf, maar ook haar man en en hun twee opgroeiende kinderen beginnen de impact van haar grote flexibiliteit en inzet te ervaren. De haast in haar wordt voor hen net zo voelbaar. 

Dit kon zo niet doorgaan. Het moest anders, besloot ze.

Ze wilde zelf weer aan de knoppen zitten. Zodat ze integer, maar duidelijk en beslist haar grenzen kon stellen naar iedereen die haar tijd en aandacht opeiste. Hoe ze dat kon realiseren, dat wist ze niet. 

Daarom besluit ze de hulp van Heidi in te roepen. In een individueel traject op maat gaan ze samen aan de slag. 

Vicieuze cirkel

Tijdens de praktijkdag ontdekt ze hoe ze door haar vergaande professionele dienstbaarheid is vastgelopen in een vicieuze cirkel van alsmaar meer en harder werken.

Het is een heftige confrontatie.

‘Vanuit mijn achtergrond in de top-hotellerie heb ik geleerd: “There is no no”. Hoe onredelijk het verzoek van een gast ook was, je werd geacht tot het gaatje te gaan om het geregeld te krijgen. Het was steevast: “de klant is koning”. Met eenzelfde grenzeloze toewijding probeerde ik nu ook al mijn opdrachtgevers tevreden te stellen. Intern en extern. Telkens  de lat hoog leggen. Daarin liep ik mijzelf voor mijn gevoel voorbij.’ 

Nu ze haar valkuil ziet zoals die is staat ze open voor een andere aanpak. 

Ze krijgt concrete, direct toepasbare stappen aangereikt. Precies toegesneden op haar situatie.   

Ze leert hoe ze op een integere manier sturing kan geven aan de hoge eisen en verwachtingen van zichzelf  én van haar opdrachtgevers. Wat ze kon doen om zelf meer rust en structuur te brengen in haar hectische dag, zonder daarbij in te boeten op de kwaliteit van haar werk en de waarde daarvan voor haar klanten. 

‘Voorheen was het “u vraagt, wij draaien” voor mij. Ik schoot al uit de startblokken voordat ik überhaupt maar wist wat de bedoeling was. Of voordat ik alle gegevens binnen had. Dan vulde ik het gewoon voor iedereen in. Dat was toch ook lekker makkelijk voor de klant zelf? Maar dat doe ik nu niet meer. Ik check nu eerst wat de precieze behoeften, verwachtingen en eventuele beschikbare budgetten zijn. Pas dan ga ik aan de slag. Bovendien laat ik de uiteindelijke verantwoordelijkheid waar hij hoort.’

Zij vindt haar zelfvertrouwen terug.

Nog een stap verder

Ze begint - proactief - haar eigen verwachtingen naar anderen uit te spreken. Deelt van te voren met hen waarom ze het nu anders gaat doen dan ze van haar gewend zijn. En geeft duidelijke kaders aan waarbinnen ze kan leveren wat er gevraagd wordt. 

Dat levert haar veel op. 

‘Ik heb de regie over mijn werk terug, omdat ik nu weet hoe ik invloed kan uitoefenen op de stroom van taken en verzoeken die op me afkomen. Nu ik mijn grenzen stel en daarover helder communiceer hou ik tijd en aandacht over voor wat er echt toe doet. Voor mijzelf én voor mijn klanten.’ 

Met alles wat ze geleerd heeft, staat Béate nu met meer rust en focus in haar werk. 

Maar dat is nog niet alles. Ook haar gezin plukt de zoete vruchten ervan. 

‘Vroeger zat mijn hoofd nog vol losse eindjes als ik thuis kwam. Maar als ik nu de PC van mijn werk uitzet gaat bij mij de knop om, Ik denk minder vaak aan mijn werk als ik thuis ben. En als dat toch gebeurt, dan schakel ik bewust terug  Dat mentaal schakelen tussen werk en privé heeft mijn wereld veranderd. Ik geniet van mijn gezin. Sta op gezellige momenten niet meer langs de zijlijn, maar maak samen met hen plezier.’

Meer bereiken door minder te doen. Elke dag is ze er bewust mee bezig. Experimenteert ze, speelt ze ermee. Ontdekt ze hoe het toch nog anders, simpeler kan.

Een nieuwe tas

Hoewel geen dag hetzelfde is, heeft ze inmiddels de dikke kantoorkoffer vervangen door een elegante, dunne aktetas. Die tas heeft ze zichzelf kado gegeven aan het eind van het VIP traject. 

‘Mijn lijfspreuk is nu “meer met minder”. Ik focus mijn tijd en aandacht op wat er in de tas zit, zó simpel. De tas staat symbool voor mijn durf, mijn lef om de dingen anders te doen dan ik gewend ben. Dan anderen van mij gewend zijn. Het is een continu proces van loslaten. Dat loslaten is mijn ‘way of life’ geworden. 

Meer focus, meer doen en meer laten. Het zó simpel. Meer dan voorheen straal ik vooral rust uit. Dat brengt vanzelf ook weer vertrouwen en zekerheid met zich mee. Ik voel me er wel bij.’ 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Voor sensitieve kennisexperts die meer impact met hun werk willen hebben op een manier die past bij wie ze zijn.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01