Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Ik stop ermee (en toch ook weer niet)

Het houdt me al een tijdje bezig: moet ik me wel of niet op experts in IT, Engineering en Finance – de ‘nerds’ en ‘techies’ – blijven richten?

Steeds vaker heb ik namelijk klanten die zichzelf geen expert maar allrounder noemen. Omdat ze al 10 jaar of nog langer bij een en dezelfde werkgever werken en al veel verschillende functies hebben bekleed. Sommigen van hen zijn expert in IT en zo, maar dat zijn ze lang niet allemaal.

Deze zomer besloot ik daarom de tijd te nemen om eens goed over mijn doelgroep na te denken.

Ik kwam erachter dat het niet ‘de experts’ zijn die ik zo leuk vind. Maar dat het eerder een bepaald type mensen zijn waar ik goed mee kan samenwerken. Toevallig zijn veel van hen IT- of technisch expert. Maar blijkbaar – dat heb ik inmiddels wel ontdekt – doen ze ook heel vaak iets anders.

Bovendien werken ze lang niet altijd in loondienst. Vaak genoeg zijn ze ZZP’er die zich voor langere tijd op projectbasis laten inhuren door opdrachtgevers.

Dus klopt mijn doelgroep ‘experts in IT, Engineering en Finance’ dan nog wel? 


Dit hebben de professionals met wie ik werk met elkaar gemeen

Ze zijn nuchter. Van het type: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Het zijn mensen van de inhoud, van structuur en duidelijke doelen. Ze willen kwaliteit leveren en zetten zich daar voor 200% voor in. De meesten noemen zichzelf perfectionistisch.

Bijzonder genoeg zijn ze daarbij vaak ook behoorlijk sensitief. Sfeer en emoties pikken ze makkelijk op, waardoor ze zich intuïtief goed kunnen inleven in een ander. Dat maakt ze zeer empathisch en sterke teamplayers.

Maar die sensitiviteit maakt hen ook gevoelig voor omgevingsprikkels. Daarom werken ze liefst zelfstandig en worden graag vrij gelaten om hun werk zo aan te pakken zoals ze zelf willen. Je hoeft ze echt niet steeds op de vingers te kijken: als ze iets beloven, dan doen ze het ook. Daar kun je altijd op vertrouwen.

Juist ook omdat ze een groot doorzettingsvermogen hebben. Als ze ergens in geloven, dan gaan ze ervoor. Wanneer anderen beweren dat ‘het wel niet zal kunnen’ is dit juist een trigger om de schouders eronder te zetten.

Ze zijn belangstellend en kunnen goed luisteren. In vergaderingen zijn ze zeker niet haantje de voorste. Maar als ze iets zeggen, dan gaat het ook ergens over. Of zoals een klant van mij het eens zo mooi verwoordde: dan kan je maar beter je pen in de aanslag houden.

Ze zijn leergierig. De een leest boeken. Van vakliteratuur en psychologie tot thrillers en biografieën. De ander leest het internet. Ze kijken selectief TV, houden van muziek en van weekendjes weg.

Kritisch naar zichzelf kijken is hun tweede natuur. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling en zijn bereid daarin te investeren.

Geld is niet hun belangrijkste drijfveer. Ze hoeven niet zo nodig hoog op die rots. Ze hechten meer aan zingeving, stabiliteit en afwisseling in hun werk.

Thuis hechten ze aan een warm nest. Veel van hun tijd, aandacht en liefde gaat naar hun gezin, familie en enkele goede vrienden.

Als er een ding is wat ze belangrijk vinden dan is het tevreden en gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven. 


En dit is waar ik ze bij help als ze bij mij komen

Werk voelt voor hen vaak als elke dag springen op een rijdende trein. Er komt zoveel tegelijk op ze af dat ze overprikkeld raken en plannen en prioriteren niet goed meer lukt. Dat vinden ze (stiekem) best gênant: ‘Ik moet dit nu toch kunnen na die cursussen over timemanagement en persoonlijke effectiviteit?!’ Ook hebben ze – onterecht – het idee dat ze de enige zijn die hier tegenaan loopt.

Ze zijn zo goed in hun vak, dat ze vaak gevraagd worden voor nieuwe opdrachten en projecten. Dikwijls naast de werkzaamheden die ze al doen. Soms voelt het daardoor net of ze twee banen in één doen. Soms is dat ook echt zo. Wat ze het liefst willen is focussen op wat er echt toe doet. Want - hoewel ze dat niet snel hardop zullen zeggen - denken ze vaak: ‘Wat heb ik nou in vredesnaam gedaan vandaag?’ En daar zijn ze klaar mee.

Slim en sensitief als ze zijn kijken ze vaak drie stappen vooruit. In vergaderingen en overleggen zien ze met verwondering hoe collega's en management belangrijke informatie negeren of over het hoofd zien. Als ze hun zorgen en ideeën hierover delen, is het vaak van: ‘Je moet niet zo moeilijk doen’. Ze vragen zich af hoe ze hun punt kunnen maken, zonder overruled of lastig gevonden te worden. 

Ze weten niet waar ze écht goed in zijn. Ja, ze krijgen complimenten van collega’s over hun werk en over hoe ze dingen aanpakken. Maar die dingen zijn voor henzelf volkomen vanzelfsprekend: ‘Dit kan toch iedereen?’. Helder hun talenten en kwaliteiten verwoorden – in functioneringsgesprekken, op hun CV en in hun LinkedIn profiel – is iets wat ze niet goed lukt. Laat staan dat ze weten wat hun sterke punten zijn en hoe ze die bewuster kunnen inzetten voor meer persoonlijke en professionele groei.    


Wat ze vaak heel duidelijk zien is wat er precies nodig is om hun team of organisatie te verbeteren. Ze hebben daar ook veel creatieve ideeën over. Tegelijkertijd is er de twijfel of de organisatie hier wel open voor staat. Het liefst willen ze dat anderen weten wat ze te bieden hebben. Om zo het werk aan te trekken dat perfect past bij wie ze zijn en wat ze kunnen. Dat is waar ik ze bij help.  

Het zijn dus geen 'nerds'...

Inmiddels begrijp je het vast wel: ik ben eruit. Ik richt me niet op ‘nerds’ en ‘techies’. Maar op ervaren kennisprofessionals die zichzelf in bovenstaande omschrijving herkennen.

Dat betekent dat ik de komende tijd genoeg te doen heb. Want mijn aanbod krijgt een upgrade, net als mijn websiteteksten. Ook broed ik op een nieuw webinar.

(
Heerlijk, een zomerbreak die zoveel helderheid geeft!) 

Hoe ik mijn nieuwe focus ga noemen weet ik nog niet precies. Mocht jij een omschrijving of tagline weten, dan hou ik me aanbevolen! Bel of mail me gerust. ;-)

Herken jij jezelf?

Mocht jij jezelf al langere tijd afvragen of ik iets voor je kan betekenen en herken je jezelf in mijn klantomschrijving, neem gerust contact met me op. Dan bespreken we samen wat jouw vraag is en kan ik je vertellen of ik je daar inderdaad mee kan helpen.

Wie weet zien of spreken we elkaar binnenkort.

Nieuwsbrief

Voor sensitieve kennisexperts die meer impact met hun werk willen hebben op een manier die past bij wie ze zijn.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01