Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Wat ik van een fotolijstje leerde over succes in je werk

Ik zie me nog zitten. Aan een lange tafel, vol krassen en deuken. In een koud en tochtig gebouwtje van de scoutingvereniging. Met 10 mensen die ik niet kende. En een juf voor de klas.

'Was dit nou wel zo'n goed idee geweest?', dacht ik nog toen ik die maagdelijk witte vellen tekenpapier en potloden voor me zag liggen. Die advertentie in het lokale suffertje had me nogal wat beloofd: ook ik kon leren tekenen. Vanuit mijn rechterhersenhelft. Je weet wel, dat creatieve deel van je brein. Maar ik begon ter plekke toch ernstig te twijfelen.

De juf liet er geen gras over groeien. 'Teken je linkerhand', zei ze. Zonder verdere uitleg.

Met klamme handjes trok ik papier en potlood naar me toe. Clueless over hoe nu verder. Daar zat ik dan: schouders stijf bij mijn oren, hartslag in mijn keel, mijn aandacht all over the place. Op zoek naar clues hoe het moest... ;-)

Na een uur stond mijn hand klauw op papier:

'Goed gedaan', zei juf.

'Dat geloof je toch zelf niet, het lijkt nergens naar!', sneerde het door mijn hoofd. 'Mijn rechterhersenhelft is volgens mij op vakantie', zei ik hardop.

Juf wapperde al met een kartonnen passe-partout. Je weet wel, dat is zo'n kartonnen kadertje om een foto in een lijstje goed uit te laten komen. Juf's passe-partout had doorzichtig hard plastic over het gat in het midden.

'Leg dit passe-partout op je linkerhand en teken 'm nog een keer'.

Een poosje later keek ik naar mijn twee linkerhanden:

Wow, ik kon tekenen...

12 jaar geleden, in dat tekenklasje, had ik geen idee waarom de simpele toevoeging van dat passe-partout zo'n veel betere tekening opleverde.

Inmiddels is het volkomen logisch voor mij.

Ons brein – of specifieker: onze rechterhersenhelft - heeft behoefte aan begrenzing. Aan een kader waarbinnen hij met al zijn creativiteit helemaal los kan gaan. Geef hem een lens met inzoomfunctie en - gek genoeg - denkt hij dan makkelijker 'out of the box' en komt hij vlot met innovatieve ideeën om lastige problemen op te lossen.

Zonder visueel kader lukt je brein dat een stuk minder goed.

Zo kon ik me bij mijn eerste poging niet goed concentreren op de tekenopdracht. Was veel te overprikkeld door de nieuwe omgeving, de nieuwe mensen en mijn nieuwe hobby om goed te kunnen focussen. Mijn aandacht was overal en nergens. Het kostte daardoor veel tijd en moeite om mijn hand klauw te tekenen.

Maar bij mijn tweede poging ging het tekenen een stuk makkelijker. Dankzij het passe-partout had mijn brein nu een natuurlijke begrenzing om op te focussen. Verzon hij een aardige compositie. En richtte hij zich op interessante details als rimpeltjes, krommingen en plooien. Met als resultaat twee linkerhanden waar ik vandaag de dag nog trots op ben!

Van spanning en druk door overprikkeling en een slechte concentratie naar rust, overzicht en focus.

Dankzij een eenvoudig visueel hulpmiddel.

Waarmee je – met een hoge kwaliteit van aandacht – je beste werk maakt. En jezelf op een onderscheidende manier in de kijker zet met jouw waardevolle expertise.

Zonder steeds dat extra tandje erbij te hoeven zetten.

Zo cool.

Hoe zit dat bij jou? Werk jij lekker ontspannen en kom je goed uit de verf? Of kan je daarbij wel wat hulp gebruiken? Bel of mail gerust als je hier aan toe bent.

Je kunt natuurlijk ook contact opnemen als je eerst eens wilt kennismaken, als je twijfelt of ik je wel kan helpen of als je nog met allerlei vragen zit. Ik kan al je vragen beantwoorden en zal je bovendien altijd eerlijk vertellen of ik iets voor je kan doen. 

Mail: heidi@doesmindful.nl
Bel: 06- 1434 7331

Nieuwsbrief

Voor sensitieve kennisexperts die meer impact met hun werk willen hebben op een manier die past bij wie ze zijn.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01