Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Waarom je te vaak ja zegt als je nee bedoelt


Hoe vaak zeg jij ‘ja’ tegen een klus waar je feitelijk geen tijd voor hebt? Of tegen een vergadering waarvan je nauwelijks het nut ziet dat je aanschuift?

En hoe vaak zeg jij ‘ja’ omdat je geen ‘nee’ durft te zeggen? Omdat je bang bent voor een discussie of confrontatie? 

Als ik voor mezelf spreek: in de loop van mijn carrière heb ik on-tel-baar veel keer ‘ja’ gezegd terwijl ik ‘nee’ bedoelde.

Ik was die pleaser die aan het eind van een lange dag toch weer haar computer opstartte, om een plotseling ingelaste presentatie voor te bereiden voor mijn manager. 

Ik was degene die om half 10 ’s morgens nog rustig mijn ding deed, maar na een paniektelefoontje van mijn baas nog geen drie uur later in het vliegtuig naar Hong Kong zat. (‘Uuuh sorry, ik ben vanavond niet thuis met het eten…’). 

Ik was zo iemand die zich door haar directeur liet commanderen om een geheime camera in een bos kunstbloemen te verbergen, zodat hij in een andere kamer mee kon kijken met een slecht nieuws gesprek dat ik voerde met een van onze Russische inkopers. Voor de lol.

Ja, ik was een ongelofelijke kruk in grenzen stellen. Omdat ik precies weet hoe ik me voel als ik zelf een ‘nee’ ontvang.

Teleurgesteld.
Afgewezen.
Niet goed genoeg. 
Klein.
Lucht.

Het heeft lange, lange tijd geduurd voor ik doorhad dat al die keren dat ik ‘ja’ zei (en van binnen ‘nee’ riep), mij totaal niet verder brachten. Dan liet ik prioriteiten en deadlines van anderen voorgaan op die van mijzelf. En de frustratie die daar steevast op volgde, had ik helemaal aan mijzelf te danken. 

Langzaam maar zeker kwam ik erachter waarom ik zo makkelijk meeging in de belangen en behoeften van anderen. En wat ikzelf nodig had om voorrang te geven aan mijn eigen wensen en prioriteiten.  

Wat maakt het nou zo moeilijk om 'nee' te zeggen?

Nou gewoon: weerstand. 

Weerstand tegen al die onprettige gevoelens en emoties die voorbij komen als we ook maar overwegen om ‘nee’ in ons mond te nemen. Gevoelens van onrust, schaamte, schuld, weifeling, onzekerheid. Noem maar op. 

We voelen ze liever niet. Veel te onaangenaam. Dus gaan we ze uit de weg. Zeggen snel ‘ja’, al bedoelen we ‘nee’. 

En sussen ons geweten met een stel mentale oneliners, die inmiddels zo zijn ingesleten dat we ze geloven.  

Overtuigingen zorgen ervoor dat we vaak meer werk naar ons toetrekken dan goed voor ons is:

‘Niemand doet het zo goed als ik’
Heel terecht dat je collega’s precies bij jou aankloppen. Alleen jij bent immers de expert in dit soort werk. Niemand anders.  

‘Als het moet, dan moet het ook goed’
Je houdt er niet van om half werk te leveren, daar ben je net effe te perfectionistisch voor. Dus stem je in en ga je door tot het gaatje. Ook al loop je jezelf daarin voorbij.  

‘Het kost me minder tijd als ik het zelf doe’
Je ziet je geest al dwalen als je aan anderen moet uitleggen hoe iets gaat. Dus doe je het liever net zo goed zelf. Maar daardoor blijft die vraag telkens bij jou terechtkomen.  

‘Vragen stellen kan écht niet (meer)’
Je wilt niet dom overkomen. Je houdt liever je mond en vraagt niet door, ook al begrijp je soms niet wat men van je verlangt of zie je het nut er niet direct van.  

‘Nou toe dan maar, voor de lieve vrede’
Je houdt niet van ruzie in de tent. Je bent gebaat bij harmonie om je heen. Dus ga je discussies en confrontaties uit de weg en zeg je dingen toe, waar je eigenlijk geen zin in hebt.  

'Als ik ‘nee’ zeg, pies ik later naast de pot’
Je wilt graag groeien in je vak, wellicht ook promotie maken. Je bent bang dat interessante klussen aan je neus voorbij gaan als je vaker ‘nee’ gaat verkopen. 

Herken je er een paar? Of misschien wel allemaal?

Kijk de komende tijd dan eens hoe vaak zo’n overtuiging zich laat horen en je verleidt om over je grenzen heen te gaan.

Helder zicht op die ondermijnende oneliners in je hoofd is een belangrijke eerste stap naar meer rust en focus in je werk. 

PS: Duwen jouw mentale oneliners jou ook in een patroon van alsmaar meer en harder werken? En wil je daar iets aan doen? Wellicht is het individuele coachingtraject 'Meer Rust, Focus en Overzicht in je werk' iets voor jou. 

Nieuwsbrief

Voor mannen met stress die uit de shit willen op een manier die bij hen past.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01