Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Uitzonderlijk presteren zonder steeds dat tandje erbij

Het verhaal van Julia - deel 2

Zoveel grip hebben op je implementatiewerk dat je al 6 weken voor go-live klaar bent, je je werk een beetje saai begint te vinden en zelfs gaat uitkijken naar een nieuwe uitdaging. Niet te geloven?

Dit is een update over Julia, SAP-consultant, die haar manier van werken drastisch veranderde na een individueel traject bij mij.

Hoe het allemaal begon: overweldigd door prestatiedruk

Julia werkt op projectbasis in opdracht van een producent in de farmaceutische sector. Ze begeleidt teams in verschillende vestigingen bij de implementatie van SAP-software. Vanaf het allereerste plan van aanpak tot development, en van testen en go-live tot nazorg. En dat door heel Europa.

Boeiend maar stressvol werk. De deadlines zijn superstrak en fouten maken is geen optie.

Jarenlang gaat het werk haar goed af. Totdat de stress aan haar begint te vreten.

'Ik merkte dat ik me niet meer kon concentreren op mijn werk. Was met van alles tegelijk bezig. Waardoor ik dingen niet afmaakte en lang niet zo productief was als ik me voornam.
Daar voelde ik me dan schuldig over. Ging 's avonds - thuis of in mijn hotel - door met werken. Waardoor ik veel te lange dagen maakte, slecht sliep en de volgende ochtend moe wakker werd.'

Ze verliest het plezier in haar werk volledig en realiseert zich: dit kan zo niet langer. Er moest iets gebeuren.

Na een oriëntatiegesprek met mij neemt ze een besluit: ze start met het individuele traject Mindful Sterk in je Werk.

Ik reik haar enkele technieken aan, die haar helpen om momenten van drukte, overprikkeling en stress beter te herkennen. En daar anders mee om te gaan. Dus zonder steeds dat venijnige 'tandje erbij'.

Daarnaast leer ik haar hoe ze gemakkelijk overzicht kan houden en tegelijkertijd beter kan focussen op elke taak afzonderlijk.

Daarmee is ze klaar voor het grote werk: voor het eerst een dubbele go-live begeleiden.

Die test doorstaat ze glansrijk.

'Op een paar kleine issues na had ik er weinig omkijken naar. Wat een verschil met voorheen, toen elke go-live mij mentaal heel veel energie kostte.'

5 maanden na het traject: nieuwe gewoontes blijven hun vruchten afwerpen

Een keer een dubbele go-live tot een succesvol einde brengen, zegt misschien nog niet zoveel. Maar dat het geen eenmalige prestatie is blijkt drie maanden later.

Ze werkt aan twee nieuwe interfaces met teams in Zwitserland en Frankrijk. Het is een paar weken voor de dubbele go-live en ze voelt zich rustig en zeker van zichzelf.

Hoe bijzonder dat is merkt ze aan de reactie van een collega die verantwoordelijk is voor soortgelijke interfaces voor twee andere landen met dezelfde strakke deadlines.

'Ik zag hoe hij worstelde en ontzettend veel stress ervaarde. Het grappige was dat hij dacht dat ik nog lang niet zo ver was als hij. Toen ik zei dat ik mijn testcases al ter ondertekening had aangeboden, reageerde hij erg verbaasd. Sommige mensen denken kennelijk dat stress er standaard bij hoort,' grinnikt ze.

Het is niet zo dat ze helemaal geen stress meer voelt, maar het grote verschil met voorheen is dat ze zich daar nu direct bewust van is. Zodat ze nu op tijd bij kan sturen.

Op deze voet gaat ze verder. Met steeds opmerkelijker resultaten.

Een jaar na het traject: 6 weken voor go-live al klaar

Julia werkt aan een nieuwe opdracht: ze is verantwoordelijk voor een SAP-implementatie in Hongarije.

'Eén land maar deze keer, maar wel met het volledige pakket: master data, process developments voor de automatische opmaak van facturen, orderbevestigingen en pakbonnen en ook de interfaces met het externe magazijn. Hongarije heeft bovendien allerlei extra eisen in verband met lokale wetgeving. Dus zeker geen makkelijk land.'

Daarom gaat Julia direct voortvarend van start met wat ze geleerd heeft in de training.

'Ik weet nu wat mijn sterke kant is. Waardoor voor mij meteen duidelijk was waar ik mij op moest focussen om tegen het eind niet in de problemen te komen. Het voelde als een vliegende start. Mede dankzij het ervaren Hongaarse team dat alle milestone deadlines serieus nam.

Alles bij elkaar zorgde ervoor dat ik 6 weken voor go-live klaar was. Ja echt: 6 weken van tevoren!

En dat zonder stress en gewoon iedere dag op tijd naar huis. Ik had zelfs tijd voor een heel relaxte vakantieweek tussendoor.'

Maar al die ontspanning heeft een nadeel: Julia heeft veel tijd om na te denken. Ze merkt dat het werk haar minder bevalt dan voorheen.

'Al die opeenvolgende groepen van landen die live gaan, het is telkens hetzelfde. Zeker nu de strakke deadlines geen uitdaging meer zijn.'

Ze polst bij haar opdrachtgever of ze haar werk kan aanpassen. Doet concrete voorstellen om voor alle Europese vestigingen terugkerende deployment issues te voorkomen. Niet alleen om haar eigen werk inhoudelijk interessanter te maken, maar ook om overwerkte collega's te ontlasten.

Maar haar opdrachtgever geeft niet thuis.

'Het was alsof er toen een veer brak bij mij. Ineens was ik er klaar mee.'

Wat nu? Een stemmetje in haar hoofd zegt dat ze toch niet zomaar weg kan gaan, omdat ze dan niet betrouwbaar overkomt. 'Ik kan mijn klanten toch niet zomaar in de steek laten?'

Het blijft knagen.

'Mijn hart zei vertrekken, maar mijn hoofd verzon allerlei redenen om te blijven.'

'Wat zou Heidi zeggen?', vraagt ze zich af. Het is inmiddels een jaar geleden dat ze haar traject bij mij afrondde.

Het antwoord komt in de vorm van een van mijn nieuwsbrieven. Met een stukje over het Grote Loslaten.

'Wauw, ik krijg antwoord', gaat het door Julia heen. 'Ik hoef niet te luisteren naar dat stemmetje in mijn hoofd, dat vraagt wat anderen ervan denken. Ik mag mijn leven en werk inrichten zoals ik dat wil.'

Anderhalf jaar na het traject: afscheid en een nieuw begin

Ze hakt de knoop door. Ze rondt haar lopende opdracht af en besluit geen nieuwe aan te nemen. Ze zegt op.

Maar stilzitten doet ze niet. Ze schrijft zich in voor een opleiding projectmanagement aan een gerenommeerde business school. Ook gaat ze actief op zoek naar een nieuwe opdracht. Eentje die past bij haar nieuwe manier van werken en haar behoefte aan inhoudelijke uitdaging.

Die vindt ze al snel. Op de IT-afdeling van het Europese hoofdkantoor van een bedrijf in de automotive sector.

'Mijn rol is om nieuwe requirements vanuit de diverse Europese landen te analyseren. Ik maak impact analyses, beschrijf blueprints en volg de implementie door een derde partij op. Daarbij krijg ik alle ruimte om precies dat te doen waar ik zo naar verlangde en waar ik sterk in ben: verschillende SAP-oplossingsmogelijkheden uitpuzzelen om zoveel mogelijk processen te automatiseren. Precies ook het beleidsspeerpunt van het bedrijf.

Extra leuk is het dat we hier de overstap van SAP's nieuwe release S/4 al in meenemen. Een megastap voor het bedrijf en voor mij inhoudelijk een fantastische uitdaging. Want bijna alles gaat op de schop.

Al is bijna alles nieuw voor me en al heb ik 5 projecten tegelijk onder handen, toch ervaar ik rust en regie in mijn werk. Dat is het bijzondere effect van Heidi's technieken die ik ook hier weer toepas.

Ja, ik zit weer op de juiste plek voor mij.'

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Voor sensitieve kennisexperts die meer impact met hun werk willen hebben op een manier die past bij wie ze zijn.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01