Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Uitstellen incognito: 6 vormen

Veranderingen, en vooral het hoge tempo waarin die zich aandienen, is één van onze topfrustraties. De invoering van weer een nieuw systeem, de samensmelting van teams of afdelingen, het komen en gaan van leidinggevenden..., we balen ervan. 

Je wilt gewoon door en hebt geen zin in al dat gedoe.

Wat vaak volgt is een reactie van hakken-in-het-zand. 

Zo’n reactie is eigenlijk niets anders dan angst voor verlies. Bijvoorbeeld het verlies van je reputatie als systeemexpert vanwege de uitrol van een nieuwe applicatie. Of het verlies van je baan door de fusie van twee regiokantoren. Of het verlies van een vriendschappelijke samenwerking door het vertrek van je leidinggevende. 

Angst voor verlies is een puur biologische reactie in je brein. Je brein denkt ‘dit wil ik niet’ of ‘dit kan ik niet’ en maakt in een fractie je lichaam gereed voor de strijd.  Dan is het vechten of vluchten geblazen wat je brein betreft.

Superhandig hoor, zo’n oeroud, volautomatisch beschermsysteem...

Maar in onze moderne tijd kun je er soms zo weinig mee. Je kan toch kwalijk je vijfde leidinggevende in zes maanden tijd een draai om zijn oren verkopen, omdat je baalt van wéér een nieuw gezicht, van wéér nieuwe doelen. Van wéér een nieuwe manier van rapporteren. Hij ziet je aankomen... 

Dus kies je voor een andere uitlaadklep voor je frustratie: uitstelgedrag!

Soms laat dat zich heel subtiel zien.

Ik noem het wel uitstelgedrag incognito. 

Voor even werkt dit wel voor je. 

Toch kost het je ook veel energie. Immers, je moet telkens opnieuw flink aan de bak om de verloren tijd weer in te halen. 

Weet dat dit uitstelgedrag er niet zo maar is. Een flink deel komt voort uit betrokkenheid bij je werk. En dat is mooi!Maar het is ook een behoorlijke sta-in-de-weg van een glanzende carrière, een succesvol bedrijf en een gezonde work-life balans. 

Hoe subtiel ook, je uitstelgedrag is een helder signaal dat het tijd is voor verandering. Maar dan wel verandering die je zélf in gang moet zetten. 

Neem dat signaal serieus. 

Het is een belangrijke springplank om doelgericht te gaan kiezen voor juist die dingen waar jij warm voor loopt en collega’s en klanten meer van willen zien. 

Wat is jouw reactie als er teveel tegelijk gebeurt in je werk? Deel het hieronder. Dat waardeer ik.  

PS: Ben jij klaar om te kiezen voor wat er écht toe doet? Dan is dit het juiste moment voor mijn nieuwe programma 'Niet harder maar slimmer werken: alle tijd voor het échte werk' dat op 1 oktober 2014 van start gaat. Lees hier alle ins en outs!

Deel dit artikel:

Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01