Uitstellen incognito: 6 vormen
Veranderingen, en vooral het hoge tempo waarin die zich aandienen, is één van onze topfrustraties. De invoering van weer een nieuw systeem, de samensmelting van teams of afdelingen, het komen en gaan van leidinggevenden..., we balen ervan.
Je wilt gewoon door en hebt geen zin in al dat gedoe.
Wat vaak volgt is een reactie van hakken-in-het-zand.
Zo’n reactie is eigenlijk niets anders dan angst voor verlies. Bijvoorbeeld het verlies van je reputatie als systeemexpert vanwege de uitrol van een nieuwe applicatie. Of het verlies van je baan door de fusie van twee regiokantoren. Of het verlies van een vriendschappelijke samenwerking door het vertrek van je leidinggevende.
Angst voor verlies is een puur biologische reactie in je brein. Je brein denkt ‘dit wil ik niet’ of ‘dit kan ik niet’ en maakt in een fractie je lichaam gereed voor de strijd. Dan is het vechten of vluchten geblazen wat je brein betreft.
Superhandig hoor, zo’n oeroud, volautomatisch beschermsysteem...
Maar in onze moderne tijd kun je er soms zo weinig mee. Je kan toch kwalijk je vijfde leidinggevende in zes maanden tijd een draai om zijn oren verkopen, omdat je baalt van wéér een nieuw gezicht, van wéér nieuwe doelen. Van wéér een nieuwe manier van rapporteren. Hij ziet je aankomen...
Dus kies je voor een andere uitlaadklep voor je frustratie: uitstelgedrag!
Soms laat dat zich heel subtiel zien.
Ik noem het wel uitstelgedrag incognito.
- Je richt je voornamelijk op de werkzaamheden waar je goed in bent en die vertrouwd zijn. Strategische en meer complexe taken schuif je op de lange baan. Daar heb je nu echt geen tijd voor. Noch focus.
- Je schuift verantwoordelijkheid af op anderen als de dingen niet gaan zoals jij wilt. Die ene collega of die ene afdeling doet niet wat er nodig is voor jou om verder te kunnen met je werk. Jij kan er zelf écht niets aan doen. Dat maakt dat je maar langzaam op gang of zelfs helemaal nergens aan begint.
- Je gooit je kont tegen de krib. Je gaat ogenschijnlijk rustig mee in ale veranderingen, maar waar je in eerste instantie toezegt iets te gaan doen, doe je het uiteindelijk maar deels of helemaal niet. Je gebruikt uitstellen als een vorm van stil verzet.
- Je verliest jezelf makkelijk in afleiders, zoals telefoontjes, emails, nieuwssites of gewoon lekker lang lunchen met een collega of een klant. Met al die veranderingen om je heen is het pappen en nat houden van het bekende werk. De motivatie ontbreekt om er mee aan de slag te gaan. Had je maar een klus waar jij je tanden in kon zetten!
- Je doet duizend dingen tegelijk, maar maakt ze niet af. Troep op je bureau en in je kasten zijn de stille getuigen van het lukraak oppakken van steeds weer nieuwe activiteiten. Het líjkt alsof je productief bezig bent, maar het tegendeel is waar.
- Je fantaseert over het winnen van de jackpot in de Staatsloterij en het comfortabele leven dat je dan wacht.Je gaat zo op in dagdromen, dat je vergeet om nu een praktisch plan van aanpak te maken, waarmee je concreet toewerkt naar het leven waar je nu alleen maar van kan dromen.
Voor even werkt dit wel voor je.
Toch kost het je ook veel energie. Immers, je moet telkens opnieuw flink aan de bak om de verloren tijd weer in te halen.
Weet dat dit uitstelgedrag er niet zo maar is. Een flink deel komt voort uit betrokkenheid bij je werk. En dat is mooi!Maar het is ook een behoorlijke sta-in-de-weg van een glanzende carrière, een succesvol bedrijf en een gezonde work-life balans.
Hoe subtiel ook, je uitstelgedrag is een helder signaal dat het tijd is voor verandering. Maar dan wel verandering die je zélf in gang moet zetten.
Neem dat signaal serieus.
Het is een belangrijke springplank om doelgericht te gaan kiezen voor juist die dingen waar jij warm voor loopt en collega’s en klanten meer van willen zien.
Wat is jouw reactie als er teveel tegelijk gebeurt in je werk? Deel het hieronder. Dat waardeer ik.
PS: Ben jij klaar om te kiezen voor wat er écht toe doet? Dan is dit het juiste moment voor mijn nieuwe programma 'Niet harder maar slimmer werken: alle tijd voor het échte werk' dat op 1 oktober 2014 van start gaat. Lees hier alle ins en outs!