Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Mindfulness zweverig? Wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel.

Praktijkgerichte stressaanpak en burnout preventie wint aan populariteit

Laatst deed ik een intake met iemand die zich had aangemeld voor één van mijn mindfulnesstrainingen. Zo’n telefonische kennismaking is een standaard onderdeel van de aanmeldingsprocedure. Tijdens het gesprek krijgt iedere deelnemer informatie over de training en bepalen we samen of het programma voldoende aansluit bij bestaande behoeften en verwachtingen.

De man was herstellende van een burnout. Hij vond dat zijn inmiddels herwonnen weerbaarheid nog wel een extra zetje kon gebruiken. Vooral omdat hij binnenkort weer in deeltijd aan het werk zou gaan. Een verstandig besluit. Mindfulness rukt immers snel op als dè aandachtstraining om stress aan te pakken en (terugval na) een burnout te voorkomen.

Tussen neus en lippen meldde hij dat hij mindfulness wel ‘zweverig’ vond. Desondanks was hij bereid de training te volgen en dagelijks een klein uur met de oefeningen aan de slag te gaan. Hij had het positieve effect van mindfulness gezien bij een familielid die de training al eerder had gevolgd. Dat stemde hem optimistisch over zijn eigen proces.

Maar mindfulness is alles behalve zweverig. Wat eerst een zoveelste modetrend uit het alternatieve, spirituele hoekje leek, verwerft intussen een steeds sterkere plaats in de reguliere zorgsector en in het bedrijfsleven. Met recht, want de effectiviteit en de impact op onder meer concentratie, stressgevoel en burnout is inmiddels in talloze studies aangetoond.

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van mindfulness. Onder andere op mensen met stress, pijn, angst, fybromyalgie, psoriasis, depressie en kanker. De resultaten van deze onderzoeken onderschrijven de positieve ervaringen van deelnemers aan mindfulnesstrainingen. Die melden na afloop vaak een vermindering van hun lichamelijke en psychische klachten, meer energie en ontspanning, een betere slaapkwaliteit en een grotere vaardigheid om met stressvolle situaties om te gaan.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van vrij recente onderzoeksresultaten:

Deze unieke combinatie van eeuwenoude oosterse meditatietechnieken en westerse cognitieve psychologie werkt dus! Het is een interessante ‘east meets west’ methode die velen aanspreekt. Of mensen nu rondlopen met stressklachten, niet kunnen slapen, zich moe voelen of gewoon een gevoel van onvrede of onbehagen ervaren. Mindfulness biedt voor al die dingen een concreet en krachtig antwoord. Dus hoezo zweverig?

Volgend artikel: Mindfulness in een notendop: stoppen, landen en kijken >>

Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01