Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Van push naar pull in vergaderingen

Het verhaal van Bart


Van alles had hij al gedaan: effectiviteitstrainingen, personal coaching, Roos van Leary workshops... Wat hij daar leerde hielp wel wat, maar nooit voor lang. Hij miste concrete handvatten om écht goed leiding te geven aan zijn team. Dankzij de 1:1 coaching heeft hij geleerd bij het begin te beginnen: zichzelf. Sindsdien is er veel veranderd.


“Mijn leidinggevende spreekt nu zelfs over promotie. En het mooie is: ik heb daar niet harder voor hoeven werken.”

Bart lacht gul als hij zijn verhaal vertelt. En terecht, want hij heeft in korte tijd belangrijke stappen gezet.

Hij is coördinator van de lead auditor pool bij een overheidsinstelling. Zijn lead auditors en hun teams toetsen kwaliteitmanagementsystemen in het kader van grote bouwcontracten. 

Die rol past goed bij hem. Hij kan er zijn talent voor organiseren en structureren helemaal in kwijt. Zeker nu de organisatie de ambitie heeft om lean te worden. Met veel plezier werkt hij aan de ontwikkeling en implementatie van nieuwe, vaste procedures die de transitie naar lean ondersteunen.

Dood paard

Er was één ding in zijn werk waar hij minder blij van werd: sommige auditors en interne opdrachtgevers hielden liever vast aan de oude manier van werken. Ze deden niet wat hij met ze had afgesproken. Of wat hij van ze verlangde.

Hij kreeg ze niet in beweging. Het voelde als trekken aan een dood paard. En hij wilde gewoon dóór.

Dus trok hij veel taken naar zich toe. Kauwde alles voor. Dan wist hij tenminste zeker dat het ging zoals hij het voor ogen had.  

Dat ging hem niet in de koude kleren zitten.

Hij kreeg dezelfde verschijnselen van overspannenheid als een paar jaar eerder. Toen was hij ziek thuis komen te zitten.

“Dat wilde ik niet nog eens meemaken. Ik liep weer tegen een plafond aan, net als destijds. Maar nu lag dat plafond wel een stuk lager. Dat was behoorlijk confronterend. Toen besloot ik hulp te zoeken. Zo kwam ik bij Heidi terecht.”

Hij koos bewust voor het VIP Personal Intensive traject. “Ik wilde per se 1-op-1 trainen.”

Begrijpen wat er gebeurt

Op de praktijkdag van de training kreeg hij inzicht in kritische momenten waarop zijn brein ongemerkt uitglijders maakt. Met dat inzicht begreep hij al snel waardoor de samenwerking met zijn lead auditors of leidinggevende vaak zo stug verliep.

Onbewust had hij vóór een groepsbijeenkomst of 1-op-1 gesprek al een beeld in zijn hoofd hoe het precies moest gaan en wat hij wilde bereiken. Dat fixeerde de boel al, voordat er ook maar één woord was gesproken.

“Als een overleg niet liep zoals ik het had bedacht, dan liet ik mijn spierballen zien. Ik wilde koste wat kost die perfecte 10 scoren. Voor ik het wist was ik dan hard aan het werk om de rest te overtuigen van mijn gelijk. Die zetten op hun beurt de hakken in het zand of gingen achterover leunen. Dan ging ik nog harder werken.”

Dat zorgde voor spanning in bijeenkomsten, maar óók binnen in hemzelf.

Concrete strategieën

Tijdens de training kreeg hij stap voor stap concrete, persoonlijke aandachtstrategieën om beter met deze spanning om te gaan. Door een juiste voorbereiding en door meer aandacht te geven aan zijn communicatie.

Die strategieën werpen al snel hun vruchten af.

Bijvoorbeeld in gesprekken met projectmanagers die zich niet aan gemaakte afspraken houden.

“Normaal gesproken gaan mijn nekharen daar recht van overeind staan. Nu neem ik, ondanks de irritatie die ik soms voel opborrelen, de tijd om samen te onderzoeken waar iemand tegenaan loopt. Ik ben verrast over hoe snel daarmee de vijandige sfeer oplost. De projectmanager voelt zich gehoord en zo komt er ruimte voor écht overleg. Uiteindelijk krijg ik toch grotendeels waarvoor ik ben gekomen. Dat lukte me voorheen nooit.”

Trots op zijn eerste successen experimenteert hij verder. Al voelt het soms nog wat onwennig, hij vraagt steeds vaker naar de mening en beleving van zijn team en collega-coördinatoren. Daarmee krijgt hij zicht op wat hen bezighoudt en waar zij moeite mee hebben.

Met ieder nieuw gesprek leert hij meer over zijn eigen gedrag. En hoe dat invloed heeft op het niveau van spanning dat hij ervaart in bijeenkomsten én binnen in zichzelf.

Hij krijgt begrip voor onderlinge verschillen. Is minder gefocust op ‘zo wil ik het hebben’. Met een dikke 7 is hij nu ook tevreden.

Langzaam maar zeker laat hij meer van zichzelf zien. Ook aan zijn leidinggevende. Deelt af en toe zijn onzekerheden, zijn twijfels met hem.

“Van man tot man over mijn gevoel praten, dat vind ik lastig. Zeker als er ook nog eens sprake is van hiërarchie in de relatie. Maar wat ben ik blij dat ik het nu doe. Sinds ik persoonlijke dingen met mijn leidinggevende deel is onze werkrelatie er een stuk op vooruit gegaan.” 

Stap voor stap wordt de man achter de manager meer zichtbaar.  

Van push naar pull

Daarmee groeit het vertrouwen tussen hem en de mensen met wie hij werkt. Sommigen kloppen inmiddels uit zichzelf bij hem aan voor een concrete tip of voor goede raad.

Hij krijgt dingen sneller gedaan. Zonder er harder voor te hoeven werken.

Het blijft allemaal niet onopgemerkt: zijn effectiviteit, de kwaliteit van zijn werk, de waarde die hij levert. Zijn leidinggevende complimenteert hem met zijn inzet en positieve werkhouding. En beslist: ‘Je bent klaar voor promotie’.

Bart is er nog beduusd van.

“Deze training is voor mij echt het Ei van Columbus gebleken. Want ik weet nu: het begint allemaal bij mijzelf. Dankzij de aandachtstrategieën die Heidi aanreikte is de plak stress onder mijn plafond een stuk minder dik geworden.

En vooral: ik kom sneller tot betere resultaten nu ik investeer in de relatie met mijn mensen. Ik ben van push naar pull gegaan: ik beweeg met ze mee, waardoor zijzelf ook in beweging komen. Mijn invloed op het eindresultaat is daardoor vele malen groter en het kost mij nauwelijks moeite.”

Zijn brede smile vertelt de rest. 

Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01