Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Doen wat je het liefste doet - het verhaal van Hans

Klant vertelt over zíjn VIP Personal Intensive

Hans is afdelingshoofd elektrotechniek bij een bedrijf dat hardware oplossingen ontwerpt voor productiebedrijven en weg- en waterbouw. De combinatie van techniek, het organiseren en het contact met collega’s en klanten, daar houdt hij van. 

Hij krijgt de vrijheid om zelf te kunnen bepalen hoe hij de dingen aanpakt met zijn team. Maar met die vrijheid komt ook de verantwoordelijkheid. 

En juist daarin kwam hij steeds zijn valkuil tegen: hij voelde zich snel voor alles verantwoordelijk. Collega’s van andere afdelingen werkten graag met hem samen. Hij zorgde er immers wel voor dat het allemaal in orde kwam ...  

Hij wilde verder met zijn team en het bedrijf, maar kwam daar in alle drukte niet aan toe.

“Ik vond het lastig om mijn eigen prioriteiten en die van mijn team te bewaken. Ik was nooit klaar en voelde me gejaagd en moe. Al had ik de hele dag keihard gewerkt, er waren altijd dingen blijven liggen. En er kwam altijd meer werk bij. Bovendien wilde ik graag alles perfect doen en vond ik delegeren moeilijk.“

Hij zocht naar een manier om deze zaken structureel anders aan te gaan pakken. En meldde zich aan voor de individuele training Sterk in je Werk

Een vliegende start

De voorbereidende opdracht, nog voor de eigenlijke start van de training, bracht direct al veel inzicht. 

“Ik merkte dat ik de neiging had om met mijn aandacht alle kanten uit te vliegen. Ik switchte van het een naar het ander. Er zat nauwelijks structuur in. Wat als eerste mijn aandacht trok, pakte ik op.” 

In de training stond het leren managen van zijn aandacht centraal. Hij leerde herkennen wat er gebeurde op voor hem kritische momenten. Momenten waarop zijn brein ongemerkt een uitglijder maakte.  

Voorheen verloor hij dan de focus uit het oog en verzandde in uitstelgedrag. Maar nu niet meer. 

Simpele tools

"Ik kon vaak behoorlijk opzien tegen een grote kei; zo noem ik grote, belangrijke klussen. En dan vond ik het makkelijker om tien kleine, simpele dingen te doen. Dat geeft meteen een gevoel van voldoening, maar dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Dankzij een paar eenvoudige tools heb ik nu sneller door wanneer mijn aandacht uit de bocht vliegt en ik daardoor een kei voor me uitschuif.” 

Waar hij zich eerder vooral liet leiden door wat een ander van hem verwachtte, kijkt hij nu eerst bewust naar wat hijzelf belangrijk vindt om te doen. Komt er een trigger voorbij, dan herkent hij de signalen bijna direct. Maar hij gaat er niet zomaar meer in mee. Ook zijn 'to-do' lijst met prioriteiten helpt hem om op het goede spoor te blijven.

“Daarmee pak ik die kei dus wel op. Vervolgens is het doorpakken, besluiten nemen en afwerken. Dat geeft mij structuur en overzicht. Met als bijkomend resultaat dat ik tegenwoordig een leeg bureau en een bijna lege mailbox heb!” 

Niet meer alles alleen

Er is meer veranderd door de training. De samenwerking met zijn collega’s heeft  een nieuwe impuls gekregen. 

Delegeren deed hij namelijk nauwelijks. Als hij al een taak uitbesteedde, dan alleen met de gedachte: ‘Dat doe ik de volgende keer gewoon weer zelf’. Met die werkwijze ging hij voorbij aan de kwaliteiten in zijn team.

Tijdens de coachingsgesprekken werd  duidelijk dat zijn perfectionistische inslag hem hierin parten speelde: gewoon goed was niet goed genoeg. Als hij geen controle over de mate van kwaliteit had, dan ontstond de onrust. De tools en tips uit de training gaven hem het vertrouwen te gaan experimenteren met delegeren. Al maakte het hem soms onrustig, hij begon taken uit te besteden aan zijn team. Eerst alleen ten dele, maar allengs werd dat meer. 

“Het was zoeken naar de juiste balans: alles tot in detail uitleggen en voordoen  (mijn valkuil!) of loslaten en kijken hoe het ging. Ik wilde vooral niet doorslaan naar een laks ‘ik vind het wel best zo’.”

Inmiddels heeft hij een mooie tussenweg weten te vinden. En dat bevalt hem goed. Aan twee van zijn medewerkers heeft hij nu vol vertrouwen enkele vaste projecten toegewezen. Met concrete afspraken over wat hij hierin van hen verwacht. 

“Ik krijg positieve reacties terug uit het team. Ze waarderen de nieuwe weg die ik met hen insla. Hun betrokkenheid bij de projecten en bij de klanten groeit.” 

Al maakt het hem soms nog wat onrustig, hij weet nu hoe hij hiermee om kan gaan. 

En hij merkt dat hij er niet meer alleen voor staat. 

Dat geeft hem de ruimte om verder te gaan met experimenteren. Want: werken zijn persoonlijke aandachtstrategieën bijvoorbeeld ook in contact met klanten? 

“Ik ben erachter gekomen dat klanten nog steeds heel tevreden zijn met de kwaliteit van mijn werk, ook al lever ik in mijn beleving maar 80%. Of beantwoord ik  een vraag niet vandaag maar pas morgen. 

Ik verwacht meer van mezelf dan dat mijn klanten dat doen. Ik heb geleerd om beter te kijken naar de werkelijke verwachtingen en prioriteiten. Wat dat betreft is een reactie van een klant me behoorlijk bijgebleven: ‘En als er dan iets mis gaat, wat dan nog?’ Dat zet alles weer in perspectief.” 

Ommezwaai

Nu hij niet langer verstrikt zit in zijn taken als projectleider, is er ruimte gekomen om voorbij de horizon van vandaag te kijken.  Om invulling te geven aan wat hem al langere tijd bezighoudt: hoe hij zichzelf, zijn team en het bedrijf verder kan laten groeien.  

“Kennis delen en nieuwe werkwijzen ontwikkelen zijn hierin essentieel. Daar vond ik nooit de tijd voor. Zonder de training had ik dit waarschijnlijk nog steeds voor mij uitgeschoven. Maar nu weet ik: dit is wat er écht toe doet voor mij."

De eerste interne training aan zijn team is inmiddels achter de rug. En ook heeft hij een collega van een andere afdeling onder zijn hoede genomen. 

Hij doet nu wat hij het liefste wil doen en dat gaat hem goed af. Bovendien krijgt hij er energie van.

Tot slot

“Het praktische karakter van de training, met Heidi’s 1-op-1 begeleiding, sprak me direct aan. Ik praat niet vaak over mijn gevoel of waar ik tegenaan loop. Dus het was bijzonder om te ervaren hoe je in zo’n  korte tijd vertrouwen opbouwt en met eenvoudige tools zoveel kunt bereiken. En daar ook waardering voor te horen. 

Ik werk nu anders. Slimmer. Dat zijn de nuchtere feiten.”

PS: Wil jij ook je aandacht leren managen om te doen wat je het allerliefste wilt doen? Overweeg dan een Sterk in je Werk traject met volledige en exclusieve aandacht voor jouw vraag in jouw unieke, persoonlijke situatie. Je kunt op korte termijn beginnen. Neem gerust contact op voor meer informatie of als je vragen hebt.

Wil je meepraten over dit onderwerp? Ik lees graag  je reactie hieronder!

© 2014 Heidi Does / Doe ‘s Mindful, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF, WEBSITE OF ANDERSZINS? Graag! Ik wil zoveel mogelijk professionals helpen slimmer te werken met behulp van aandachttraining voor duurzaam succes in hun loopbaan. Kopieer dan wel dit hele blok informatie mee, met een werkende link naar mijn website:

"Geschreven door Heidi Does van Doe ‘s Mindful. Ga naar www.doesmindful.nl voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’, inclusief 10 doe-het-zelf oefeningen."

Deel dit artikel:

Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01