Volg mij op: linkedIn Twitter
 

De voldoening van een leeg hoofd

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms gebeurt het mij wel eens.

Dat ik een hele avond 'bankhang' en aan de televisie blijf plakken. Vanwege zo'n marathonuitzending: wel vier, vijf, zes afleveringen achter elkaar van hetzelfde programma. Bijvoorbeeld van CSI of NCSI.

Dan is het urenlang de ene misdaad na de andere. Al ben ik moe en wil ik naar bed, toch blijf ik kijken. Kan er gewoon niet tegen als ik niet weet 'who dunnit'. Waardoor ik – wéér – te laat ga slapen. Enkel en alleen omdat ik geen los eindje wil.

Dan baal ik. Verwijt ik mezelf dat ik een slapjanus ben. Omdat ik weet dat ik de volgende dag de zure vruchten ervan pluk: moe, branderige ogen, om 12 uur al geen fut meer, lekkere trek...

Maar dat verwijt hoef ik mezelf helemaal niet te maken.

Want het ligt niet aan mij. Nee, echt niet.

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat het niet aan mij ligt. Al 80 jaar geleden. Door een Russische professor.

Dat zit zo.

Bluma Zeigarnik was een gedragspsychologe in de jaren 30 van de vorige eeuw. Op een mooie zomerse dag zat ze met een vriendin op een terrasje in Berlijn, genietend van het warme weer en een lekkere cappucino. Het was druk die middag en obers liepen af en aan met bestellingen.

Er was een ding dat Bluma verbaasde: geen enkele ober schreef iets op als iemand iets bestelde. 'Hoe konden ze dat toch allemaal onthouden?', vroeg ze zich af. Er leek niks mis te gaan. Ze hoorde niemand klagen over een verkeerde bestelling.

Ter plekke deed ze een klein experiment. Ze vroeg haar ober of hij hardop de bestelling van tafeltje 1 kon opnoemen. En ook van zijn andere tafeltjes.

Onmiddellijk viel haar iets op. Als een tafeltje nog niet had afgerekend met haar ober, dan wist hij feilloos wat er precies was besteld. Ook al was die bestelling al een poosje geleden gedaan. Of bestond die uit meerdere kleine bestellingen bij elkaar.

Maar had een tafeltje wel al de rekening betaald, dan kon de ober de bestelling niet meer reproduceren. Hij was die alweer straal vergeten.

Verder laboratioriumonderzoek bevestigde Bluma's eerste observatie:

Taken die we nog niet hebben afgerond blijven als losse eindjes in ons hoofd rondspoken

Ons brein houdt niet van losse eindjes: ze hebben iets gevaarlijks en dreigends over zich.

Dus geeft ons brein ons geen rust tot het definitief een streep kan zetten door onafgeronde zaken. Tot die tijd laat hij je gedachten heen en weer flitsen tussen waar je nu mee bezig bent en die taak die je - om wat voor reden dan ook – nog niet hebt afgemaakt.

Zolang je die ene taak niet oppakt en afrondt trekt je aandacht ernaartoe. Neemt hij ruimte in je hoofd in.

Aandacht die flitst van het een naar het ander is verdeelde aandacht. En verdeelde aandacht kost bakken met energie voor je brein. Soms wel tot hoofdpijn of duizeligheid aan toe.

Vaak komt daar ook nog een onrustig en opgejaagd gevoel bij. Dat voelt zooo niet fijn!

Dus zet je snel je schouders eronder. Doe je meerdere dingen tegelijk. Omdat je denkt dat het efficiënt is, tijd bespaart en de klus klaart.

Niet dus. 

Wil jij vaker de voldoening van een leeg hoofd? Vrij van losse eindjes?

Richt je dan op één taak tegelijk. Pak die op, voer 'm uit én maak 'm af. 

Niets geeft zoveel voldoening als dingen afronden. Dat geeft een kick van plezier en van vertrouwen. Maar bovenal ook rust in je hoofd.

Nooit meer losse eindjes.

Steeds de voldoening van een leeg hoofd.

Hoe zou dat zijn?

Hebben jij en je collega's ook last van losse eindjes? En levert dat een hoop onrust en gebrek aan focus op? Dan is een teamclinic 'Visueel Grip op je Werk' wellicht iets voor jou en je team. In deze clinic help ik jullie op een gestructureerde manier je werk visueel te organiseren, zodat je vanuit een up-to-date overzicht al je to-do's oppakt én afmaakt. 

 

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Voor sensitieve kennisexperts die meer impact met hun werk willen hebben op een manier die past bij wie ze zijn.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01