Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Bewust je aandacht managen: 5 bijzondere effecten

Toen ik nog als projectmanager van digitale migratietrajecten werkte bij een grote logistieke multinational, heb ik lange tijd gedacht dat hard werken absoluut noodzakelijk was om succesvol te zijn in mijn carrière. Om gezien en gehoord te worden in de niet-lullen-maar-poetsen cowboy cultuur van de organisatie waar ik werkte.


Die bedrijfsmores paste niet goed bij mijn rustige, wat behoedzame natuur. Als mijn inbreng niet direct op juiste waarde werd geschat voelde ik me snel overruled en kroop ik gauw terug ‘in mijn hok’.

Kop omlaag en stug doorwerken leek de enige weg naar waardering en beloning.

Tot ik leerde hoe ik de kwaliteit van mijn aandacht kon verhogen en bewust kon gaan managen. Het had een bijzonder bevrijdend effect op mij.

En inmiddels ook voor de klanten die ik nu als trainer-coach mag begeleiden.

Wat dat effect is? 

Effect 1: Je ontwikkelt een frisse, niet-oordelende blik
Met een hoge kwaliteit van aandacht ben je veel minder geneigd om situaties, ervaringen en mensen in je omgeving volautomatisch van een label te voorzien: dit-is-prettig en dit-is-niet-prettig. Je denkt niet meer in vaste waarheden. Houdt minder vast aan wat je als prettig ervaart. Je blijft juist open en nieuwsgierig kijken naar alles en iedereen om je heen. Je gaat hierdoor makkelijker om met veranderingen. Bovendien ben je een stuk creatiever in het vinden van oplossingen als je tegen een probleem aanloopt.  

Effect 2: Je ontdekt waar je moeiteloos briljant in bent
Met je frisse blik merk je sneller op in welke situaties je haast moeiteloos gedijt. Omdat op zulke momenten je kennis, ervaring en talenten volledig op één lijn liggen. Zodat je het beste van jezelf kan laten zien. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Zodat je bewust nog meer piekmomenten gaat creëren. En je nog meer impact hebt met de dingen die je doet.  

Effect 3: Je houdt tijd over
Alerte aandacht zorgt ervoor dat je je tijd zo veel mogelijk gebruikt voor zaken die een hoog rendement opleveren. 

Zoals een klant van me onlangs zei: ‘Mijn kwaliteit van aandacht is nu zo hoog, dat ik precies weet wat prioriteit heeft en wat niet. Daardoor maak ik de juiste keuzes en heb ik vaak voor de lunch mijn belangrijkste taken al afgerond. Alles wat ik daarna nog oppak en afmaak voelt puur als een kadootje.’

Effect 4: Je loopt minder vast in brandjes blussen
Brandjes ontstaan als je de vroege signalen van smeulen en rook niet opmerkt of liever negeert. Misschien omdat je geen zin hebt in een confrontatie. Of omdat je niet precies weet of je het probleem wel goed inschat. Met een hoge kwaliteit van aandacht is die twijfel een stuk minder groot. Juist al in een vroeg stadium neem je de juiste beslissingen. Daarmee voorkom je dat een rookpluim uitgroeit tot een uitslaande brand.
 
Effect 5: Je krijgt meer invloed in vergaderingen en projectteams
Dankzij je alerte aandacht zie je precies wat er nodig is om optimaal met collega’s en leidinggevende(n) samen te werken. En je weet dit ontspannen en overtuigend uit te dragen, omdat je gemakkelijk aansluit bij hun verwachtingen en behoeften. Hierdoor behaal je met minder weerstand betere resultaten. Handig als je (nog) geen formele machtspositie hebt binnen je organisatie!

Kortom, effectief je aandacht gaan managen zorgt op deze manier voor een virtuoze cirkel van slim werken: je werkt geconcentreerd aan de leukste projecten, die echt van waarde zijn voor je klanten. Je profileert je met gemak als de expert die je bent. Niet enkel op basis van je inhoudelijke kennis en ervaring, maar juist ook door je uitstekende sociale vaardigheden. Je voelt je meer gezien en gehoord door je team en je leidinggevende.

Vergelijk dat eens met die vicieuze cirkel van hard werken: altijd maar druk-druk-druk en een opgejaagd gevoel. Dag na dag verlies je jezelf in brandjes blussen en ad-hoc gedoe. Je raakt het overzicht kwijt, waardoor je steeds vaker achter de feiten aanholt en weinig voldoening ervaart in je werk.  

Met een hoge kwaliteit van aandacht ga je de brug slaan tussen die beide cirkels van hard werken en slim werken. Op welke manier werk jij het liefst?

Mis je rust en focus in je werk? Of heb je andere uitdagingen, bijvoorbeeld rond jezelf laten zien en horen in vergaderingen en (project)teams? Ik help je graag. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek

Mis ze niet!

Zo'n 1-2 keer per maand publiceer ik een nieuwe video of informatief artikel. Ontvang een mailtje zodra ze live staan.

Probeer gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01