Volg mij op: linkedIn Twitter
 

In de spagaat van specialist en brandjes blusser. En hoe dat bij jou de druk verhoogt.

Verhaal van Frank, senior development engineer

‘Het ene moment was ik lekker bezig met nieuwe concepten uitdenken en prototypes testen in onze model shop. En het volgende moment moest ik direct naar de fabriekshal komen, omdat een machine er de brui aan gaf en de montagelijn stilstond. Dat jaagde me op.’  

Aan het woord is Frank, senior development engineer. Hij werkt op de R&D afdeling van een bedrijf dat drankbereiding machines maakt voor de zakelijke markt. Hij vertaalt nieuwe ideeën naar prototypes, schrijft de software en doet simulaties op testmachines.  

Na bijna 20 jaar bij het bedrijf is haast letterlijk elke machine door zijn handen gegaan. Eerst als technicus, later als developer. Hij heeft daarmee een ongelofelijke kennis van zaken opgebouwd. 

En iedereen weet dat. Van directeur tot productielijnmanager tot assemblagemedewerker. 

Voor de één is hij de specialist, voor de ander is hij hun brandjes blusser.

Druk op de ketel

Lange tijd kon hij beide rollen goed vervullen. Tot de druk hoog opliep…

‘Ik werkte al een tijdje aan een nieuwe machine waarin we voor het eerst touchscreen technologie wilden toepassen. 

Het prototype was nog niet af, maar klanten wereldwijd waren zo enthousiast, dat ik ineens in een razend tempo die touchscreen software moest ontwikkelen. In meerdere talen en alfabetten, op verschillende voedingspanningen en voor nieuwe koffierecepten. 

Onderwijl liepen andere projecten ook gewoon door. En klopte de fabriek nog steeds bij mij aan als er problemen waren met de productielijn.  

‘Ik vloog van hot naar her. Voelde me gejaagd, kortademig en moe. Had geen rust in mijn hoofd en kon thuis het werk moeilijk loslaten. Ik sliep ook slecht.’ 

Het afdelingshoofd R&D schrikt als Frank laat vallen dat hij gaat solliciteren buiten het bedrijf. 

Een HR medewerker denkt mee over een oplossing. Zij wijst hem op de training ‘Sterk in je Werk’. 

Zo kwam Frank bij mij terecht. 

Praktische aandachttools

In de eerste sessie leerde hij alles over de 3 mechanismen die in werking treden als werkdruk hoog oploopt. En over de strategieën van het brein die hem aanzetten tot nog maar weer een tandje erbij. 

Dit inzicht luchtte direct op: ‘Het ligt dus niet aan mij!’

Hij krijgt tools om zijn kwaliteit van aandacht te verhogen. Dat helpt hem om de mechanismen en de afleidingsmanoeuvres van het brein te herkennen zodra ze zich voordoen. Ze boeten daarmee snel aan kracht in.  

Binnen twee weken voelt hij zich al een stuk rustiger. 

De volgende stap was zicht krijgen op lastige situaties waarin hij vaak druk en spanning ervaarde. 

Gebrek aan focus bleek de boosdoener: in de waan van de dag ging hij vaak te snel mee in de prioriteiten van anderen. Hierdoor kwam hij onvoldoende aan zijn eigen werk toe. Dat frustreerde hem enorm.

‘Heidi leerde mij hoe ik meer eigen regie kan voeren over mijn tijd en aandacht. Daardoor switch ik minder van het een naar het ander en krijg meer gedaan in de helft van de tijd. 

Bovendien helpt die nieuwe aanpak mij om niet zomaar meer elke aap die voorbij komt op mijn schouder te nemen. 

Voor de training wist ik niet goed hoe ik mijn grenzen kon stellen. Nu weet ik hoe ik dat kan doen, zonder dat ik daarbij spanning ervaar. En zonder iemand tekort te doen! Het gevolg is dat collega’s nu vaker zelf al de nodige informatie bij elkaar zoeken, voordat ze contact met mij opnemen. Dat scheelt mij niet alleen tijd, ik heb ook niet langer het idee dat ik er helemaal alleen voor sta.’

Meer begrip en vertrouwen

Nog een resultaat van de training is dat hij de voortgang van zijn werk consequenter documenteert. Zoals wijzigingen in software voor een prototype en de implicaties hiervan op andere modellen.

‘Nooit begreep ik waarom ze me zo achter de broek aan zaten. Dan was het van ‘Heb je dit of dat al klaar?’ of ‘Vergeet je niet om …?

Dat irriteerde me. Ik werk hier al zolang. Wisten ze dan nog niet dat je het rustig aan mij kan overlaten?’ 

Nu beseft hij hoe belangrijk het is om iedereen op de hoogte te houden van zijn voortgang. Zeker als er meerdere projecten door elkaar lopen. 

‘De dingen die ik doe vragen nou eenmaal heel specialistische kennis. Ik mag niet zomaar van iedereen verwachten dat ze begrijpen hoe complex het is wat ik doe. Dat een ogenschijnlijk simpel change request meer vraagt dan alleen maar een 1 in een nulletje veranderen. 

Ik neem nu regelmatig zelf het initiatief om de projectmanager bij te praten over testresultaten of over problemen die een succesvolle release in de weg staan. Sinds ik dat doe is er meer begrip en vertrouwen gekomen over en weer. Dat voorkomt een hoop heisa. Dit jaar waren alle prototypes voor de jaarbeurs klaar voor presentatie en verkoop.’

Hij kijkt tevreden terug op het trainingstraject. 

‘In eerste instantie was ik best sceptisch toen de HR medewerker met haar voorstel kwam. Je aandacht managen in plaats van je tijd?! Nu ben ik blij dat ik ermee heb ingestemd. 

Meer zichtbaar als expert

Ik heb ontdekt hoe ik heel simpel de controle over mijn werk hou, ook als de druk hoog oploopt. Dankzij de aandachttechnieken die ik heb geleerd en toepas, ben ik weer zichtbaar als de vak expert in plaats van als de brandjes blusser. Het heeft mijn impact vergroot. En daarmee ook mijn gevoel van voldoening.’

En daar blijft het niet bij.

‘Ik heb ook weer tijd om af en toe eens wat te kletsen met collega’s. Of om samen te lunchen. Of voor een appeltje tussendoor. Daarbij neem ik mijn werk ook niet meer mee naar huis, omdat ik weet: het belangrijkste is gedaan. 

De training heeft trouwens ook absoluut effect gehad op mijn uithoudingsvermogen. Als fervent hardloper voelt dat hartstikke lekker.’

En is hij nog op zoek naar een andere baan?

'Nee, nu ik de boel voor mezelf weer op orde heb zie ik dat ik hier gewoon op de juiste plek zit. Het management is ambitieus en wil de komende jaren nog meer inzetten op innovatie. Wat dat betreft zie ik volop kansen om mij nog verder te ontwikkelen als software development specialist.’  

Sta jij, net als Frank, ook in een diepe spagaat waardoor je alsmaar harder gaat werken en onvoldoende impact hebt met jouw expertise? Bel of mail me dan voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek. Dan kijken we samen waar je tegenaan loopt en wat jij nodig hebt om slimmer te gaan werken.

Deel dit artikel:

Nieuwsbrief

Voor mannen met stress die uit de shit willen op een manier die bij hen past.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.


Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01