Volg mij op: linkedIn Twitter
 

Mindfulness

Minder stress - eenvoudig en effectief

Heb jij soms ook het gevoel dat je geleefd wordt? Deadlines op het werk, zorgen voor je gezin, een druk sociaal leven, studeren voor een examen. We hebben het ‘druk, druk, druk’ met onze dagelijkse bezigheden, die we vaak uitvoeren zonder er al teveel aandacht aan te schenken.

Dit komt omdat we veel dingen doen op de automatische piloot. Tandenpoetsen, eten, traplopen, autorijden. Wanneer we onze dagelijkse route rijden, letten we nauwelijks op de omgeving. En als we zin hebben in iets lekkers, is het soms al op voordat we er erg in hebben, en zijn we vergeten om ervan te genieten. Zo kunnen we zomaar een groot deel van de dag ‘missen’.

We gaan daarbij ongemerkt over onze grenzen heen. We doen in feite meer dan we aankunnen. We zijn ons daar niet echt van bewust en verzuimen tijdig op de rem te trappen.

Totdat ons lichaam begint te protesteren en we last krijgen van ongezonde stressreacties. We raken snel geïrriteerd, voelen ons rusteloos, hebben moeite om ons te concentreren, slapen slecht, worden onzeker of grijpen vaker naar een sigaret of een glaasje wijn.

Mindfulnesstraining leert je beter omgaan met spannings- en stressklachten. Het helpt je systematisch stops in te bouwen, zodat je meer stil staat bij wat je doet en bij wat er om je heen gebeurt. Zo leer je open te staan voor de ervaringen die zich van moment tot moment aandienen. Verder word je je bewust van hinderlijke gedachten en onprettige gevoelens, en daar onbevangen en zonder oordeel bij te blijven. Dit helpt je je automatische manier van reageren te doorbreken.

Met mindfulnesstraining ontwikkel je een gelijkmoedige en vriendelijke houding ten opzichte van je eigen vooroordelen, irritaties of andere emoties die je werkelijkheid kleuren. Als je dat leert, leer je ook geleidelijk je vaststaande meningen ten opzichte van jezelf en anderen los te laten. Dat brengt rust om vrijer in het leven te staan en anders om gaan met stress, moeheid of lichamelijke klachten.

Waar komt mindfulness eigenlijk vandaan?

Mindfulness mag tegenwoordig een hype lijken, maar is zeker niet iets van de laatste tijd. Het is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die voort komt uit een boeddhistische meditatietechniek, vipassana, die meer dan 2500 jaar oud is. De originele naam ‘vipassana’ betekent ‘de werkelijkheid zien zoals ze echt is’.

De mindfulnesstraining is in het Westen bekend geworden door het werk van de Amerikaanse medisch hoogleraar Jon Kabat-Zinn, die mindfulness loskoppelde van zijn boeddhistische achtergrond. Hij ontwikkelde voor zijn patiënten een acht weken durende, op mindfulness gebaseerde stressreductietraining (Mindfulness Based Stress Reduction training of MBSR) ter bestrijding van pijn- en stressklachten.

Ook in ons land is er steeds meer belangstelling voor het programma en hebben velen inmiddels het MBSR training gevolgd. Elk met een andere achtergrond en reden. Sommigen komen om te leren ontspannen, anderen om beter met stress situaties om te leren gaan, of om een leven met ziekte en pijn beter te leren hanteren.

Deelnemers melden na afloop van een training een vermindering van fysieke klachten, toegenomen energie en vitaliteit, en in het algemeen een grotere kwaliteit van leven. Deze bevindingen worden gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. 

Doe ’s mindful helpt mensen om stress beter te hanteren, waardoor ze effectiever gaan functioneren. Met behulp van aandachttrainingen op basis van mindfulness helpen wij hen uit de vicieuze cirkel van stress te stappen, waardoor er een gezonde balans ontstaat tussen werk en ontspanning. Veel van de deelnemers komen uit Beverwijk, Alkmaar, Heerhugowaard en andere gemeentes in West-Friesland.

Lees meer over wie er deelnemen aan trainingen en workshops van Doe ‘s mindful.

Nieuwsbrief

Voor mannen met stress die uit de shit willen op een manier die bij hen past.

Probeer hem gewoon eens uit (je hebt je zo weer afgemeld). Ik zal in geen geval jouw gegevens doorgeven aan anderen.

Contact

Doe's Mindful
G. van Assendelftstraat 10A
1961 NK Heemskerk
T: 06-1434 7331
KVK 34308907
BTW NL 1910.04.340 B01